Hribul

Poza &alttag

Este o ciupercă de pădure comestibilă, cu piciorul alb, gros și cu pălăria brună-gălbuie. Este una dintre puținele ciuperci comestibile Mycorrhiza care crește în Emisfera Sudică, alături de diferite specii de pin în Africa de Sud și în apropierea teiului în Noua Zeelandă.

Are mai multe denumiri românești, printre care se numără: hrib, manatârcă, burete (regional), copită, mitarcă, pitarcă sau pitoancă. Denumirea de „hrib” provine din ucraineana hryb.

Denumirea „manatârcă” provine (prin intermediarul bulgar) din cuvântul grecesc manitaria, însemnând „ciuperci” (în genere).

Denumirea științifică, Boletus edulis, provine din rădăcina latină bolet, care înseamnă „ciupercă superioară” și edulis, cu sensul de comestibilă, exprimând calitățile culinare ale speciei. Această ciupercă are o aromă distinctă și un miros plăcut. Are o concentrație mare de apă în comparație cu alte ciuperci comestibile.