Cleanul

Poza &alttag

Denumiri populare: Puica.

Răspândire: Este răspândit numai în bazinul Dunării, în zonele superioare ale Dunării și pe afluenți. În România mai supraviețuiește în câteva râuri de munte: Dorna, Bistrița, Tisa, Cerna, și în unele lacuri: Bicaz, Vidra, Vidraru. Deși până în urmă cu câțiva ani era un pește foarte răspândit în apele de munte și colinare, pescuitul abuziv și poluarea au dus această specie în pragul dispariției.
Antipa a semnalat prezența cleanului pe cursul superior al Dunării de la noi din țară (zona Valea Cernei) și chiar până în Balta Brăilei.

Biologie: Este cel mai mare salmonid din apele noastre, ajungând la dimensiuni impresionante, astfel au fost semnalate exemplare de peste 30 de kg la noi în țară și de 52 de kg în Croația.

În general culoarea este argintie, cu spinarea mai închisă, maro-arămie, roșcată pe laturi. Burta variază de la alb lăptos la galben.
Pe râuri preferă zonele mai joase, chiar sub zona lipanului, intrând până în zona mrenei. Preferă zonele cu curent puternic, ascunzându-se sub cascade, buturugi, pietroaie etc. În general trăiește în perechi.

Preferă să vâneze pe înserat și noaptea, nici un animal viu care îi poate incapea în gură nu are scăpare, este un adevărat prădător.
Acest pește se află pe lista din anexa numarul 1 a ordinului numarul 642 din 15 iulie 2005 privind instituirea unor măsuri de protecție pentru unele specii de pești cu valoare economică și/sau ecologică.