Bine ați venit

Lipanul

Poza &alttag

Îi plac fundurile pietroase unde stă la pândă așteptând să îi treacă prin apropiere vreo gâza căzută pe apă.

Descriere
Se deosebește ușor de ceilalți salmonizi prin aripioara dorsală, exagerat de mare, frumos împodobită cu 3-4 rânduri de puncte galbene-verzui, violete sau negre.
Corpul lipanului este zvelt, acoperit cu solzi măricei și punctat rar și neregulat cu negru. Prezintă înapoia dorsalei, ca toti salmonizii, o aripioară formată din grăsime.

Colorația: verde-cenușie pe spate, verzui-aurie pe flancuri și albă pe burtă.

În primul an de existență poate atinge dimensiuni de 15 cm lungime și 20-22 cm în cel de al doilea an. Devine matur sexual la 3 ani.

Comportament
Lipanul nu are nici pe departe voracitatea păstrăvului și este mai puțin sperios decăt acesta. Hrănindu-se cu insecte și crustacee de talie mică, lipanul este nevoit să-și caute hrană în permanență. De aceea, în locurile în care muscăresc lipanii se găsesc în număr mare. Pot fi observați în apropierea fundului apei, ferindu-se de current după vreo piatra sau rădăcină, de unde se ridică fără sfială să-și culeagă prada. Lipanul apucă musca de pe suprafata apei uneori printr-un salt plin de vioiciune, alteori parcă în joacă, urmărind-o din imediata apropiere, lăsându-se în voia apei, pentru ca apoi să se hotărască să o soarbă rostogolindu-se pe spate.

Lipanii tineri, mai puțin selectivi și mai nerăbdători, sfârșesc atacul printr-o răsturnare laterală, dar, chiar și aceștia, sunt mai puțin grăbiți decât păstrăvul. Este secvența tipică de prindere a unei muște ce plutește, în zona apelor limpezi, cu locuri suficient de adânci și curent slab. Explicația o oferă faptul că zona controlată, în cazul lipanului, nu coincide cu zona de acțiune.
În râurile mari, cu debit bogat, lipanii se găsesc în zonele de prundiș culegând larve și nimfe.
Comportamentul lipanului, ca și al altor specii, se schimbă atunci când apa este tulbure. După o ploaie călduță lipanii se retrag pe lângă malurile cu ape învolburate, ori se țin în cozile de șuvoi, nelăsând să îi scape nici una din gâzele duse de curent.
Matur sexual la 3 ani, are perioada de împerechere în lunile aprilie-mai, când depune 7.000 – 10.000 icre la kg/corp.

Dimensiune minimă legală: 25 cm.