Bine ați venit

Păstrăvul

Poza &alttag

Păstrăvul este un pește frumos din familia Salmonidae, genul Salmo, asemănător ca formă cu somonul. Are corpul zvelt și musculos, acoperit cu solzi mici, aproape imperceptibili și un colorit bogat.

Colorația variază în funcție de vârstă, sex, natură și temperatura apei. La adulți, spatele este cafeniu – verziu, părțile laterale au nuanțe gălbui, iar stomacul are culoarea galbenă spre alb. Întregul corp le este acoperit cu pete rotunjite, negre sau roșii, înconjurate de un cerc mai deschis, de dimensiuni variate. Exemplarele tinere se deosebesc de cele mature prin culoarea petelor de pe corp – albăstrui-cafenii. Masculii maturi au falca inferioară puternic curbată.

Lungimea aproximativă a păstrăvului cafeniu este de 21-37 centimetri, greutatea de 200-300 grame, foarte rar întâlnindu-se exemplare de 1500 grame. Trăiește în zonele de munte, în pârâie cu apă limpede și rece, bine oxigenată, ascuns printre pietre sau pe lângă malurile umbrite. În țara noastră îl puteți întâlni în câteva lacuri: Lacul Roșu, Bâlea, Gâlcescu și Ana.
Este foarte vioi și foarte răpace, neputând suporta apele mai calde de 15°. Se hrănește cu viermi, larve de insecte, insecte, gândaci de apă, muște, crustacei, pești mici, icre și uneori cu proprii pui.

Reproducerea are loc din luna octombrie și până în luna ianuarie, timp în care femela depune icrele pe fundul apei, într-o groapă pe care o sapă singură în pietriș. Masculul le stropește apoi cu lapți, iar dupa 3-4 luni din icrele fecundate ies puii, care se mai hrănesc o scurtă perioadă de timp din sacul vitelin, pe care îl poarta cu ei.