Bine ați venit

Biserica de lemn din Gâlpaia

Biserica de lemn din Gălpâia se află în incinta conacului Octavian Goga din Ciucea, din județul Cluj, unde a fost strămutată și salvată în 1939, reconstruită anul următor pentru a servi unei mănăstiri de măicuțe. Biserica a fost ridicată cel mai devreme în veacul al 18-lea, în satul Gălpâia din județul Sălaj. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: CJ-II-m-A-07568.02.

Tradiția susține datarea bisericii de lemn din Gălpâia din anul 1597. Din punct de vedere formal, construcția se apropie de bisericile de lemn din Sălaj din secolul 18. Inscripția de pe peretele exterior al navei din 1768 datează sau cel puțin antedatează biserica.

Biserica este construită din bârne de stejar, având acoperișul în două ape, învelită cu șindrilă de brad. Turnul Bisericii – după modelul bisericilor maramureșene –  se înalță cu mult deasupra arborilor din împrejurimi. Interiorul bisericii a fost acoperit cu pictură, din care se mai păstrează doar puține urme. În spatele bisericuței de lemn, se află un mormânt modest.