Bine ați venit

Peștera cu apă de la Bulz

Peștera cu apă de la Bulz din bazinul inferior al Văii Iadului și reprezintă exurgența apelor din Peștera-Ponor Sâncuța și din Depresiunea carstică Ponoare care alcătuiesc unul dintre cele mai impresionante sisteme carstice din Munții Pădurea Craiului.

Peștera, emergentă a unui curs subteran cu debit apreciabil, constituie un coridor unic, ascendent, cu numeroase obstacole pe parcurs. Peștera este dezvoltată în calcare situate la limita dintre triasicul inferior și mediu, și are o lungime totală de 4500 de metri. Intrarea, de 6/4 metri, este ocupată în întregime de un lac subteran. Prima încăpere spațioasă a peșterii are o lungime de 13 metri și nu este accesibilă decât cu barcă de cauciuc. Apa pătrunde în această sală printr-o cascadă înaltă de 2 metri, ce se găsește la capătul ei sudic, dar care poate fi ocolită pe partea dreaptă a galeriei. După un sector relativ orizontal, întâlnim Cascada II, de 3 metri înălțime, urmată spre vest de un sector înalt de 8-10 metri și a cărui podea este submersă.

Dintr-un punct aflat la circa 100 de metri de la intrare, galeria se lărgește ușor până la 5-6 metri lățime, iar cursul de apă se transformă într-un lac de peste 2 metri adâncime. La capătul lacului, se afla Cascada III, înaltă de 3 metri, iar pe pereți se pot distinge iscălituri datând din secolul al XIX-lea. Pentru escaladarea Cascadei III, este necesară o scară fixă. Înaintarea se face pe cursul pârâului, apă având adâncimi variabile, iar pereții prezentând nivele de eroziune și pe alocuri concrețiuni calcaroase. Parcurgănd un sector lung al coridorului cu apă, se ajunge la Zidul Mare de 8 metri înălțime, care permite vizitarea unei porțiuni superioare a peșterii. Apele care ies prin Sifonul 1 dispar la un nivel superior (8 metri) prin intermediul unui remarcabil sorb de secțiune circulară. De aici peștera se lărgește considerabil (până la 8-10 metri). Coridorul se termină cu un lac de peste 20 de metri lățime și peste 3 metri adâncime, la capătul căruia tavanul se continuă, oblic, pe sub apă (Sifonul II). Peștera a fost explorată în continuare. Ea prezintă interes pentru cercetările de speleogeneză și sedimentologie.

Tronsonul vizitabil actualmente, în condiții dificile de acces, are o lungime de numai 548 de metri (dintr-un total de 1177 de metri). Faptul că dincolo de Sifonul II – depășit cu ajutorul scafandrului autonom – peștera continuă în regim vădos, având o rețea vastă de galerii neafectate de impactul uman. Morfologia sa, departe de a poseda arabescurile specifice peșterilor puternic concreționate, este sobră și impunătoare.