Bine ați venit

Stâna de Vale

Este situată în județul Bihor, în munții Vlădeasa, la circa 70 km de Oradea pe DN 76 până la Beiuș și apoi la stânga spre Budureasa, la o altitudine de 1102 metri.

Dealul Muncelului este la est de Stâna de Vale, iar din vârful Poeni poți coborî pe potecă la Stâna de Vale. Dealul Munceilor face o deviere spre Aria Vulturilor (cota 1345 m), în continuare, cumpăna Munceilor trece în Piatra Calului (1461 m), de unde se dezvoltă mai larg, ca un mic platou, situat între Valea Iadului și izvoarele pârâului Sebeș, care este afluent al Drăganului. Bazinul de la Stâna de Vale pare un bazin suspendat, ce are o altitudine de aproximativ 1100-1200 metri.

În partea de est și sud-est, se întind până la Defileul Crișului, unde iau contact cu Munții Meseșului și Vlădeasa. Sunt construiți din șisturi cristaline și sedimentar cretacic.

Beiuș – Budureasa – Stâna de Vale (25 km). Budureasa – 12 km de la Beiuș. Budureasa este unul dintre cele mai vechi centre de creație populară din Țara Crișurilor. Aici se confecționează vestitele lăzi de zestre, unice în țară prin ornamentația arhaică și mai ales a tehnicii de afumare a scândurilor de fag înaintea confecționării fiecărei lăzi de zestre. Mai poate fi văzută o moară de apă în stare de funcționare, precum și o piuă de postav. De la Budureasa, drumul urcă la Stâna de Vale.